Medewerker komt ongezonder het gebouw uit dan hij erin gaat

Welk effect heeft een kantoorgebouw op de gezondheid van een medewerker? Volgens Wouter Truffino, uitgeroepen tot een van de 50 Toekomstmakers in Nederland, is er nog veel winst te boeken op dit terrein. “Nu is het zo dat een medewerker vaak ongezonder het gebouw uitkomt dan hij erin gaat."

 

"Hoe gaaf zou het zijn als je aan het eind van de dag juist het gebouw verlaat met meer energie en gezonder dan je er bent ingekomen," aldus Truffino. "Voor facility management ligt daar een enorme uitdaging. Want je hebt het dan niet alleen over mindfullness of yoga en een gezonde kantine, maar ook over zaken als binnenklimaat, geluidshinder en daglichttoetreding. Het is niet voor niets dat de nodige start-ups hierop inspelen. Veel van hen zijn nu nog onder de radar bezig, omdat ze in pilotprojecten willen optimaliseren wat ze aan het doen zijn.”

Truffino ziet dat gebouwen in fysiek opzicht momenteel ontzettend aan veranderingen onderhevig zijn. "Dan denk ik aan veranderingen ten gevolge van Het Nieuwe Werken, maar ook aan bijvoorbeeld hoe steeds meer bedrijven de ‘Google’-inrichting overnemen; met meer speelse elementen erin. Je ziet dat er ook meer aandacht komt voor gezonde voeding, mindfulness en yoga.

Ik geloof er heilig in dat als je die elementen aanbrengt niet alleen de productiviteit van mensen omhooggaat, maar ook de creativiteit. Het is interessant dat er ook steeds meer data komen die dit aantonen. Daardoor willen organisaties ook geld in een gezonde werkomgeving investeren. Een mooi voorbeeld is Blauwhoed. Daar is het kantoor radicaal getransformeerd en helemaal open gemaakt. In die nieuwe setting zit de directeur gewoon tussen de medewerkers. Het resultaat is dat de cultuur verandert en dat je ook de medewerkers gemakkelijker meekrijgt, zeker als ze de nieuwe omgeving hebben ervaren.”

Bron: https://www.f-facts.nl/topics/tomorrowwork/nieuws/medewerker-komt-ongezonder-het-gebouw-uit-dan-hij-erin-gaat?