Ben jij haeppey?

De ‘war for talent’ woedt in alle hevigheid. Facility managers krabben zich achter de oren over hoe ze een steeds kritischere groep professionals kunnen aantrekken en behouden. Meer aandacht voor een gezonde werkomgeving ligt voor de hand, want die draagt bij aan het geluk en werkplezier van medewerkers. Maar wat is de gezondheidswaarde van je gebouw en op welke manieren optimaliseer je dit?

Diezelfde vraag stelden Strukton Worksphere en Antea Group zich, toen ze samen haeppey oprichtten. “Hoe kunnen we iets zachts als gezondheid hard maken en hierop inspelen?”, vertelt Marc Kooij, senior business development manager bij Strukton Worksphere, een technologiebedrijf dat zich bezighoudt met het ontwikkelen, realiseren, onderhouden en beheren van duurzame en gezonde leefomgevingen.“Het antwoord op die vraag schuilt in het meetbaar maken van de elementen van een gebouw die invloed uitoefenen op gezondheid.”De inhoudelijke expertise rondom deze elementen wordt ingevuld door Antea Group, dat zich bezighoudt met milieu- en gezondheidskundige aspecten. Vanuit dit ingenieurs- en adviesbureau weet senioradviseur gezondheid en veiligheid Sven Evertz meer over de impact van een gezond of ongezond gebouw op de mens. “Als medisch milieukundige kreeg ik vanuit een eerdere baan maken met situaties waarin mensen ziek werden van het verblijf in een gebouw en ze daardoor beperkt werden in hun dagelijkse doen en laten.

Nauwelijks wetten

Het ontbreken van een focus op het gezond maken van een gebouw is te verklaren, want wettelijke kaders als het Bouwbesluit zijn vaak té generalistisch en bieden daardoor vaak een minimalistisch en ongenuanceerd beeld van de gezondheidskundige werkelijkheid. Evertz: “Daardoor neigen bouwpartijen bijvoorbeeld naar oplossingen die wel het energie- en circulariteitsvraagstuk invullen, maar in mindere mate het welzijn en werkcomfort verhogen.” Ondertussen neemt de bewustwording toe omtrent gezondheid. Gebouweigenaren willen investeren om personeel aan te trekken en gezond en fit te houden. “Dit willen we met haeppey stimuleren, stroomlijnen en processen hieromheen optimaliseren. Daarom kijken we op een integrale manier naar gebouw specifieke elementen die het binnenmilieu en de gezondheid van haar gebruikersbeïnvloeden”, aldus Evertz. “Volgens de DGBC zijn er vier belangrijke factoren die bijdragen aan een gezond binnenklimaat, te weten geluid, licht, temperatuur en luchtkwaliteit. Met haeppey meten we geluidsniveau, licht, temperatuur en op het gebied van luchtkwaliteit meten we luchtvochtigheid en CO2. Vijf elementen dus die we vervolgens verrijken met een gezondheidswaarde.” Dat gebeurt met sensoren.......

Lees verder

Lees het hele artikel in magazine Duurzaam Gebouwd van maart 2019 of klik HIER.

Ook interessant voor u

 • Sensoren staan klaar voor het inrichten van de gezondheid- en belevingsmonitor

  Sensoren staan klaar voor het inrichten van de gezondheid- en belevingsmonitor

  Sensoren staan klaar voor het inrichten van de gezondheid- en belevingsmonitor

 • Mogelijke gebouwmaatregelen in relatie tot het Coronavirus

  Mogelijke gebouwmaatregelen in relatie tot het Coronavirus

  Mogelijke gebouwmaatregelen in relatie tot het Coronavirus

 • Hoe haeppey gezondheid en digitalisering bij elkaar brengt in de praktijkcasus NS

  Hoe haeppey gezondheid en digitalisering bij elkaar brengt in de praktijkcasus NS

  Hoe haeppey gezondheid en digitalisering bij elkaar brengt in de praktijkcasus NS